Regenval effect op Waterpeil

In de afgelopen periode heeft is er een aanzienlijke hoeveelheid regen gevallen. We spraken met gebiedshydroloog Anton Bartelds bij het Slochterdiep om inzicht te krijgen in de huidige situatie en de mogelijke gevolgen van de overvloedige regenval op het waterpeil.

Anton Bartelds, een ervaren gebiedshydroloog, deelt zijn beoordeling van de situatie. Op de vraag of de aanhoudende regenval heeft geleid tot overlast, antwoordt hij: “Op dit moment ervaren we nog niet veel problemen. We kunnen het water nog steeds goed afvoeren naar zee.”

Bartelds legt uit dat de situatie echter kan veranderen onder invloed van extreme weersomstandigheden. “Vorige week hadden we te maken met een storm, en dat maakt het lastiger om het water op natuurlijke wijze naar zee te laten stromen. In dergelijke gevallen hebben we gemalen nodig om het water te pompen en de waterstand op het gewenste niveau te houden.” Hij benadrukt dat de gemalen afgelopen week zijn gebruikt, met succesvolle resultaten om het waterpeil onder controle te houden.