Schuilkelder Muntendam: Leerervaring Groep 8

Vanwege de aankomende 4 mei dodenherdenking van oorlogsslachtoffers, ging de schuilkelder in Muntendam, weer open. Hiervoor kregen groep 8 leerlingen een speciale lesbrief van Stichting Archief Muntendam. De schuilkelder ligt onder BMN Bouwmaterialen in Muntendam en bevat veel geschiedenis. Tijdens de oorlog vond het Joodse echtpaar Eckstein daar veiligheid voor de Duitse bezetter.

Dertien klassen gingen erheen, om meer te leren over de geschiedenis en de lessen van het verleden te begrijpen.

Tijdens het bezoek hoorden de kinderen over het echtpaar Eckstein, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de schuilkelder verbleef. De kelder, gelegen onder BMN Bouwmaterialen, staat soms open op speciale gelegenheden voor toeschouwers dankzij hun medewerking. Bij het pand staat sinds 13 april 2019 een monument ter herdenking, dat niet alleen het Joodse echtpaar eert, maar ook hun vier helpers.

Henk Kalk van Stichting Archief Muntendam benadrukte het belang van het verspreiden van informatie over het onderwerp: “Niemand wil meer oorlog. De kinderen zijn vaak ge├»nteresseerd en stellen veel vragen. We willen hen leren over hulp in moeilijke tijden, zoals de protestantse familie die het Joodse echtpaar hielp. Dat is iets heel moois dat we de kinderen willen bijbrengen.”

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl