Spelletjesmiddag in De Lijwiekstee

Zorgcentrum De Lijwiekstee in Noordbroek bestaat inmiddels alweer meer dan tien jaar. In het kader van de NLdoet-dagen was het zorgcentrum vrijdag 10 maart van plan om het buitenterras weer mooi en gezellig te maken voor de bewoners. Maar als gevolg van het ‘slechte’ weer kon dit niet doorgaan, dat nam echter niet weg dat het een gezellige dag werd met iedereen. Het zorgcentrum in Noordbroek is een zorgboerderij met verschillende afdelingen. Zo hebben zij een zorghotel, maar ook een dagopvang, dagbesteding en een restaurant waar deelnemers begeleid worden in de horeca en keuken. Alle afdelingen staan met elkaar in verbinding en doen uiteindelijk alles samen. De doelgroep van de bewoners is divers, er wonen mensen met dementie, Parkinson, een verstandelijke beperking, psychiatrie als achtergrond of mensen die herstellende zijn. De meeste mensen komen in de Lijkwiekstee terecht, omdat ze in een crisis- of herstelsituatie zitten. ‘Voor mensen voelt het hier vaak warm en als een thuis, wat maakt dat mensen niet teruggaan naar hun eigen woning en dus hier blijven wonen’, vertelde Jo Brijk, zorgmanager op de Lijwiekstee.

Omdat het vrijdag te koud was, werd plan-B uitgevoerd. Jo Brijk: ‘We zijn nu gezellig met z’n allen spelletjes aan het spelen. Ook is er uiteindelijk wel een nieuwe schutting achter de boerderij geplaatst en zijn er bloemen voor op het terras neergezet’. Volgens Jo stonden de afvalcontainers altijd op een wat vervelende plek, vandaar het idee om deze met een schutting te verstoppen, om een nettere entree te maken.

De spelletjesmiddag is niet iets nieuws voor de bewoners, verschillende vrijwilligers zetten zich wekelijks in om de bewoners leuke activiteiten te bieden en de zorgmedewerkers te ontlasten: ‘De taken die ze in de zorg hebben, zijn taken die voor hen de hele dag in beslag nemen. Daarom doen wij als vrijwilligers de extra dingen waar de zorg geen tijd voor heeft’, legde Astrid Hoogendorf uit, vrijwilliger bij de Lijkwiekstee. Astrid is inmiddels al vier jaar vrijwilliger bij de zorgboerderij en helpt vooral bij de knutsel- en spelletjesactiviteiten. ‘De vrijwilligers helpen op verschillende afdelingen, zo ook in de moestuin van de Lijkwiekstee, daar worden producten verbouwd die de bewoners uiteindelijk zelf ook eten.’

‘Ook mensen van buitenaf kunnen langskomen in het zorgcentrum. In de zomer zijn er altijd heel veel fietsers en wandelaars die dan even wat komen drinken op het terras. Maar er kunnen hier ook verschillende dingen worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een high tea’, aldus vrijwilliger Astrid.

Deel naar jouw media!