Voorkom soa’s met deze tips

Je kunt verschillende acties ondernemen om jezelf tegen soa’s te beschermen en de verspreiding ervan te helpen voorkomen. Sommige zijn bijna 100% effectief, en een beetje nadenken en overwegen kan je nog veiliger houden. Deze aanbevelingen houden geen oordeel in over seksuele gewoonten of persoonlijke keuzes; ze dienen alleen maar om je aan te moedigen je leven ten volle te leven en tegelijkertijd het welzijn van jezelf en anderen te beschermen. Je doet er dan ook goed aan om minstens één van de onderstaande opties toe te passen om soa’s te voorkomen.

Condooms

Een van de meest voorkomende en meest effectieve manieren om de verspreiding van SOA’s te voorkomen is het gebruik van een condoom, bij voorkeur een latex condoom. Condooms gemaakt van alternatieve rubbers glijden gemakkelijker af, en condooms gemaakt van lamsvacht zijn te doorlatend om te beschermen tegen soa’s. Als je ze op de juiste manier gebruikt, kunnen condooms tot 98% effectief zijn. Dat betekent dat hij goed moet passen en dat je hem voorzichtig over de penis moet afrollen, waarbij je ervoor moet zorgen dat de punt wat speling laat. Een condoom dat te strak zit of dat je zonder speling aanbrengt, kan tijdens de geslachtsgemeenschap scheuren. We raden je dan aan om vervolgens een soatest Amsterdam te doen, better safe than sorry!

Vaccinaties

Er is geen vaccin voor elke SOA, maar er bestaan ​​wel vaccins tegen hepatitis B en HPV. Zoals bij elk vaccin is de werkzaamheid niet 100% en moet je naast vaccinatie nog steeds condooms, tandmoeders en andere middelen gebruiken. Ook het HPV-vaccin is door de jaren heen blijven evolueren. Je kunt veilig het nieuwste vaccin krijgen als je vóór 2014 een HPV-vaccin heeft gekregen. Eerdere vaccins beschermden tegen de stammen met het hoogste risico van die tijd: stammen 6, 11, 16 en 18. Nieuwere vaccins omvatten stammen 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 en 58. Dat verhoogt hun werkzaamheid dramatisch terwijl die andere stammen zich voortplanten.

Tandmoeders

Tandmoeders behoren tot de minst populaire beschermingsmiddelen, maar orale seks kan voor bepaalde infecties net zo gemakkelijk ziekten overbrengen als vaginale of anale seks. Het is moeilijk te zeggen welk percentage van de soa’s precies het gevolg is van orale seks, aangezien de meeste mensen die zich bezighouden met orale seks ook andere vormen van geslachtsgemeenschap hebben. Het is wel een risico. HPV infecteert bijvoorbeeld ongeveer 80% van de seksueel actieve mensen, en een orale HPV-infectie kan tot keelkanker leiden. Heb je orale seks zonder tandmoeders gehad? Neem dan snel een soatest Rotterdam ter controle.

Onthouding

Onthouding houdt in dat je je onthoudt van alle seksuele activiteiten, inclusief orale en anale geslachtsgemeenschap. Het kan je beschermen tegen soa’s die je kunt tegenkomen bij een seksuele partner, maar seksuele onthouding zal je niet beschermen tegen infecties die kunnen voortvloeien uit het delen van naalden, bloedtransfusies of andere niet-seksuele middelen. Uiteindelijk is onthouding een persoonlijke keuze. Er zijn genoeg manieren om veilig te blijven terwijl je seksueel actief bent, zodat het niet nodig is, maar technisch gezien is het de veiligste optie van het stel.

 

Deel naar jouw media!