Zuidlaardermeer een stukje schoner

Zaterdag 11 maart 2023 stond bij Kanovereniging De Futen in Kropswolde in het teken van het opruimen en schoonmaken van het Zuidlaardermeer. Zo’n dertig mensen gingen met kano’s, kajakken, sub planken en motorboten het water op om al het zwerfafval te verzamelen. Ook de kaders werden meegenomen.

Onder begeleiding van Huugh Bons, medewerker van de kanovereniging, werd de dag gecoördineerd en kon het opruimen beginnen. ‘We komen van alles tegen, tuinameublementen, rubberboten, boeien, prikkeldraad, maar ook dingen als lege blikjes en flesjes’, aldus Huugh Bons. De vereniging organiseert deze opruimactie jaarlijks onder de naam ‘Zuidlaardermeer schoon’. Het is een bewuste keuze om dit voor het ‘rietseizoen’ aan te doen: ‘We hebben vorig jaar meegedaan met een andere actie, dat was in de maand mei. Maar toen konden we bijna niet bij de kant komen, omdat er te veel riet groeide’, legde Huugh uit.

Ook Robert Grit, afvalcoach van de gemeente Midden-Groningen, was aanwezig, hij had vooral een faciliterende rol: ‘Ik heb gezorgd voor de prikstokken, grijpers, vuilniszakken en de lunch. De vereniging heeft zelf alles gecoördineerd’. Robert heeft zelf ook geholpen met het schoonmaken van de kaders.

De verschillende ploegen hebben heel wat afval verzameld en hebben samen het Zuidlaardermeer weer een stukje schoner gemaakt. Kanovereniging De Futen organiseert elke woensdag een club dag, waarbij er met een aantal mensen wordt gekajakt op het meer. Ook doen ze jaarlijks zo’n 40 tot 50 kajaktochten door Noord-Nederland.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl