Historische dag in Kolham, gaswinning stopt

In Kolham ondertekende staatssecretaris Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die regelt dat de gaswinning definitief stopt. Na het tekenen overhandigde de staatssecretaris deze aan bestuurders en maatschappelijke organisaties uit het aardbevingsgebied.

De afgelopen weken werd er in politiek Den Haag veel en emotioneel over gesproken, het definitief stoppen van de aardgaswinning in de provincie Groningen. Vandaag is het stoppen van die aardgaswinning op een symbolische manier een feit geworden, de koning tekende de wet een paar dagen eerder al. Zo’n honderd vijftig aanwezigen, voornamelijk bestuurders waren getuige van het ondertekenen van de wet die het stoppen mogelijk maakt.

Het was een historische gebeurtenis, na 65 jaar komt er tot opluchting van, inwoners, bestuurders in het aardbevingsgebied een einde aan de gaswinning. De gaskraan gaat dus definitief dicht. Opmerkelijk is dat de symbolische ondertekening plaats vond in een tent op het weiland in Kolham, waar de gaswinning bij boer Boon startte in 1959.

Het is een bijzonder, historisch moment, voor inwoners een nieuw leven, Groningers eindelijk boven Gas. Tijd voor een Nij Begun’. Het gas was de motor voor de welvaartstaat Nederland aldus vertelt Vijlbrief voorafgaand aan de ondertekening. ‘

In een later stadium zal op een markante plek in het aardbevingsgebied een boom worden gepland, een Groninger Kroon, de boom zal symbolisch staan voor een nieuwe start. De Groninger Kroon of terwijl de Malus domestica is een tafelappel die oorspronkelijk uit onze provincie komt. De locatie van de boom zal in een later stadium bekend worden gemaakt. Aanwezigen mochten voor de planting  een tekst op een steen zetten, deze zullen uiteindelijk in een monument worden verwerkt rondom de boom.

Stadsdichter van Groningen, Myron Hamming bracht tijdens de bijeenkomst een gedicht over hoop en het doorzettingsvermogen in de bange dagen van de Groningers, hoop in 400 woorden.

Jolanda Oest, voormalig lid van de SP in Midden-Groningen was aanwezig tijdens de ondertekening van de wet en is toch wel een beetje trots op haar partij, de SP. Volgens haar is het stoppen van de gaswinning voor een deel te danken aan de SP, ze roemde de inzet van haar partijgenoot Sandra Beckerman, lid van de tweede kamer. “Maar ook wij zijn als lokale SP-ers de dorpen en de wijken in gegaan om te horen van de inwoners hoe schrijnend de gevolgen van de aardbevingen in onder andere Midden-Groningen waren en zijn. Want opgelost is nog lang niet alles, met het stoppen van de aardgaswinning behoren de aardbevingen niet tot het verleden,” aldus Oest.

Opvallend was, dat er meerdere oudere inwoners uit het dorp Kolham aanwezig waren die nog herinneringen hebben aan het starten van de gaswinning in Kolham. Toen zagen ze het als een positieve stap voor de welvaart, nu denken ze daar heel anders over. We zijn er niet echt beter van geworden als Grunningers, was een veel gehoorde stelling. (foto: J. Oest).

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl