Hoogezand: GroenLinks tegen loze pressie

Tijdens de met spoed ingelaste raadsvergadering van 13 januari over de gaswinning heeft GemeenteBelangen Midden-Groningen een motie ingediend om het rijk onder druk te zetten te stoppen met de gaswinning. Als het rijk níet zou stoppen met de gaswinning, dan zou Midden-Groningen stoppen met de RES 2.0. en de warmtetransitie. GroenLinks vindt dit voorstel ongehoord. De partij laat weten vóór extra pressiemiddelen te zijn, maar niet op de manier zoals GBMG dit voorstelt. Volgens GroenLinks valt het niet te rijmen dat de gemeente het einde van de gaswinning eist en daar tegenoverstelt anders het overstappen van gas op een duurzame warmtebron uit te stellen.

GroenLinks laat weten te staan voor een duurzame, sociale en rechtvaardige samenleving. Volgens de partij heeft het rijk ieder van deze punten tekort gedaan door het besluit over de gaswinning. Het GroenLinks raadslid Albert Bosscher heeft in de raad de GroenLinkse visie verdedigd. Den Haag moet haar afspraken nakomen. Dat betekent géén verhoging van de gaswinning. Een stap naar de rechter vindt de partij dan ook logisch. Daarbij moet iedereen die daar recht op heeft de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen ontvangen, óók de Meedenaren.

De motie ingediend door Gemeentebelangen Midden-Groningen kon echter niet op de steun van GroenLinks rekenen. Raadslid Albert Bosscher zegt hierover: “We willen allemaal massaal dat de gaswinning stopt. Hoe vreemd is het dan dat we dreigen onze huizen niet meer van het gas af te halen? Het vervolg van de warmtetransitie en de Res 2.0 is juist een middel om onze gemeente van het gas af te krijgen, en daar doen we het juist voor. Daarbij worden talloze initiatieven van onderop, breed gedragen door de bevolking, in de kiem gesmoord. Deze betrokken inwoners krijgen dan naast een dikke middelvinger van het rijk, óók nog eens één van hun eigen gemeente.” Daarbij vraagt de partij zich af of het rijk de Midden-Groningers na dit dreigement wél serieus zou nemen.

Lijsttrekker Roshano Dewnarain (19) kon zelf niet bij het debat in de raad aanwezig zijn (hij is nog geen raadslid), maar laat zich in het openbare debat fel horen. Roshano: “Ik ben super trots op ons raadslid Albert Bosscher, die een goede bijdrage heeft geleverd in het debat. Als politieke buitenstaander én als onderdeel van de volgende generatie vind ik het verschrikkelijk jammer om te zien dat partijen zo makkelijk spelen met onze toekomst. De gaswinning moet stoppen en álle gedupeerden moeten op een rechtvaardige manier gecompenseerd worden. Dat kan alleen door een duurzame economie, waarin we niet meer afhankelijk zijn van het gas.”

Deel naar jouw media!