BWRI wordt ontwikkelbedrijf

Het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen, stelt de gemeenteraad voor BWRI (Bedrijf voor Re-integratie Werk en Inkomen) in de toekomst in te zetten als ontwikkelbedrijf. Nu is het vooral een traditionele sociale werkvoorziening. Als ontwikkelbedrijf kan BWRI een grotere groep inwoners helpen. BWRI is een volledig onderdeel van de gemeentelijke organisatie.

Nog een te grote groep inwoners staat aan de kant of zit niet op de juiste plek. Ook zijn er onvoldoende beschermde werkplekken voor inwoners die (nog) niet bij een gewone werkgever aan de slag kunnen. In totaal gaat het om ongeveer 2000 inwoners voor wie er nu geen passende oplossing beschikbaar is. Midden-Groningen ziet het als maatschappelijke opgave om alle inwoners de kans te bieden volop mee te doen in de samenleving door een eigen inkomen te verdienen.

Wethouder Evert Offereins licht de transitie toe: “De omvorming van BWRI was een lang bestaande wens. Dat gaan we nu ook doen. Een ontwikkelbedrijf heeft meer ruimte en flexibiliteit om inwoners verder te helpen. Er is een grote groep inwoners die gebaat zijn bij meer en andere begeleiding dan wat we nu kunnen bieden om een baan te vinden of in een beschermde omgeving actief te zijn. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten. Ook de werkgevers in Midden-Groningen hebben in bepaalde sectoren te maken met personeelstekorten. De gemeente wil de werkgevers ondersteunen bij dit probleem. Daarom is de omvorming tot een ontwikkelbedrijf een goed idee.”

In de nieuwe situatie is het mogelijk werkervaring op te doen, en leerwerkplekken en arbeidscontracten aan te bieden aan inwoners om zich voor te bereiden op een betaalde baan op de gewone arbeidsmarkt of in een beschermde omgeving. De gemeente biedt daarbij ondersteuning op alle leefgebieden die nodig zijn om dit te bereiken.

In het raadsvoorstel is een jaarlijkse investering van 400.000 euro opgenomen. Daarnaast wordt het aantal beschutte werkplekken en afspraakbanen bij het werkbedrijf BWRI uitgebreid tot maximaal 20 voltijds arbeidsplaatsen.

De omvorming van BWRI tot een ontwikkelbedrijf is één van de 21 projecten die vallen onder Hart voor Midden-Groningen, het lokale programma van Nationaal Programma Groningen.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl