Hoogezand: Zuiderkroon schoolgebouw 2022

De Zuiderkroon in Hoogezand is afgelopen woensdag bekroond als Schoolgebouw van het Jaar. De prijs maakt onderdeel uit van de Architectenweb Awards 2022. Drie schoolgebouwen waren genomineerd, waaronder de Kronkelaar in Wagenborgen. Het gebouw voor Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand biedt onderdak aan een gefuseerde openbare school en een basisschool voor speciaal onderwijs, en een kinderdagverblijf. Het kindcentrum is ontworpen door De Zwarte Hond.

Oordeel van de jury
Kindcentrum Zuiderkroon vertoont een interessante schaalsprong in het exterieur, ziet de jury. Het is een omvangrijk gebouw, dat is opgedeeld in kleinere volumes. Daarmee sluit het gebouw qua schaal beter aan bij de kinderen en tegelijkertijd ontstaat er een prettige overgang tussen binnen en buiten. Het betonnen frame, dat als een pergola rond een deel van de school is geplaatst, doet daarin mee. In de school wordt speciaal onderwijs en regulier onderwijs naast elkaar gegeven; op de vloer loopt dat in elkaar over. Goed hoe het atrium tegelijkertijd fungeert als bibliotheek. De vrije hoogte op de begane grond van vier meter draagt bij aan een aangename sfeer.

De jury vindt de school, zowel buiten als binnen, een prachtig gebouw in uitwerking en materialisering. Er zijn goede en mooie materialen gebruikt, zoals het ruimschoots toegepaste hout voor kozijnen, wanden, kasten, een tribunetrap en zelfs delen van het plafond. Voor de gevel is een speciale tegel ontwikkeld. Dit is echt vakmanschap. Kindcentrum Zuiderkroon is een overtuigende winnaar. Bron: architectenweb.nl.

 

Deel naar jouw media!