Siddeburen: Kloksmeer moet doorgaan

Een oude traditie die niet verloren mag gaan, Kloksmeer in Siddeburen. Het bestuur is op zoek zijn naar vrijwilligers en met name veel collectanten. Bestuurslid Marvin Wolthof, verteld ons meer hierover, want Klokmeer moet doorgaan volgens hem.

Maar wat is Kloksmeer precies?

Al decennia lang is dit een oud gebruik die alleen in het Noorden gevierd word, in Hellum, Schildwolde en Siddeburen doet men dit al jaren. Vrijwilligers en inwoners van het dorp gaan tijdens de jaarwisseling 12 uur lang aan 1 stuk door de klokken luiden in Siddeburen. Van oudsher was dat om de  boze geesten die het vee en land onvruchtbaar maakten, te verjagen met het lawaai. De Hervormde kerk in Siddeburen is onlangs gerestaureerd en helemaal van deze tijd, dus dat moet goed komen, zegt Wolthof. Heden ten dage is dit een moment voor samenhorigheid en eenheid in het dorp en dat gaat ook gepaard met een klokje (borreltje). Niet de klok wordt gesmeerd, mocht men dit denken n.a.v. de naam, maar de keel. Tijdens de jaarwisseling gaan collectanten (vroeger moesten dit vrijgezelle mannen zijn, maar dat is al lang niet meer zo) langs de huizen in het dorp om een drankje in te schenken en drinkt men samen op het nieuwe jaar met een klokje. Dit is kosteloos, maar wel mag men een vrijwillige bijdrage geven om deze traditie en feest tijdens de jaarwisseling, in stand te houden. Mocht er geld overblijven dan gaat dit naar een goed doel in het dorp, een vereniging of organisatie. Tijdens de ledenvergadering in november wordt beslist waar het dit jaar naar toe gaat.

Alleen…. zonder vrijwilligers en collectanten, geen Kloksmeer. Het bestuur van Kloksmeer Siddeburen: Jasper, Marvin, Livia, Fleur en Esther, doen een beroep op de inwoners van Siddeburen, mannen en vrouwen vanaf 18+ om op Oudejaarsdag die collecte willen lopen langs de huizen. Het gaat om ten minste 15 personen. Ze hopen op veel animo, om deze markante traditie voor Siddeburen, in ere te houden.

Heb je vragen of wil je je aanmelden, stuur dan een mail naar kloksmeersiddeburen@gmail.com.

Deel naar jouw media!