Coöperatief Festival in Hellum

In Hellum heeft een kennisevenement plaatsgevonden voor coöperaties, met als doel om informatie in te winnen en hun netwerk uit te bereiden. Onder de naam ‘Coöperatief Festival’ konden bezoekers donderdag 11 mei een afwisselend programma bijwonen, met verschillende gastsprekers en workshops van ‘lokale’ coöperaties. Noord-Nederland kent inmiddels ruim 450 ‘actieve’ coöperaties.

‘Als je ze vraagt; wie ben je, wat doe je en wat heb je eigenlijk nodig? Dan hebben ze eigenlijk wel heel veel vragen en dan willen ze daarmee wel graag hulp hebben. Dan praat je vooral over juridisch; hoe kom ik aan subsidie, hoe ga ik met de accountant en de notaris om, hoe krijg ik meer leden en hoe ga ik met de gemeente om? Dat soort vragen behandelen we vooral. Ik ben zelf lector aan de Hanze Hogeschool, waar ik met 40 duizend studenten rondloop. En als ik die studenten kan koppelen aan de coöperaties, dan is dat zowel voor de coöperatie interessant als voor de student’, vertelt Willem Foorthuis.

Eén keer per jaar organiseren ze het Coöperatief Festival. Deze keer was het in Hellum, maar volgend jaar gaat het festival naar Drenthe en daarna naar Friesland. En in de tussentijd gaan ze werken aan de vragen die in de regio Midden-Groningen leven.

Vanaf 09.30 uur tot en met 16.00 uur was het programma te volgen aan de Hoofstraat in Hellum. Het festival is een initiatief van onder andere de Hanzehogeschool Groningen, Univé en de zes dorpen rond het Schildmeer.

 

Deel naar jouw media!