Slochteren: Startontbijt samenwerking organisaties

Donderdagmorgen hebben zo’n 50 mensen uit het basis- en voortgezet onderwijs, kinderopvang, GGD, Kwartier Zorg & Welzijn en de gemeente met elkaar ontbeten in De Boerderij in Slochteren. Ze deden dit om de samenwerking tussen Tijd voor Toekomst Programma Groningen (gefinancierd vanuit Nationaal Programma Groningen) en Kind-Ouder-Ondersteuners (gefinancierd vanuit Nationaal Programma Onderwijs),  te bundelen. Dit zodat het kind centraal staat en niet de instanties of het systeem. Verschillende professionals die zich met dezelfde kinderen bezighouden, konden kennis maken en informatie uitwisselen. Wethouder Onderwijs Erik Drenth opende het ontbijt door te toosten met de aanwezigen met een beschuit met muisjes. Erik Drenth: “Als gemeente hebben we de plannen en het budget, maar dat moet natuurlijk wel samenkomen met de praktijk. Zij weten welke mogelijkheden de kinderen hebben en of ze ondersteuning bij talentontwikkeling of juist extra uitdaging nodig hebben.

Tijd voor Toekomst

Tijd voor Toekomst, een verrijkte schooldag, draait sinds afgelopen schooljaar op zeven basisscholen in Midden-Groningen. Scholen krijgen de mogelijkheid om extra activiteiten voor kinderen aan te bieden voor, tijdens of na schooltijd. Bijvoorbeeld op het gebied van sport, gezond eten, talentontwikkeling en het verminderen van (leer)achterstanden.

Kind-Ouder-Ondersteuners

Kind-Ouder-Ondersteuners zijn vanaf juni dit jaar gestart op zeven kindcentra in Midden-Groningen en zorgen ervoor dat kinderen en ouders op een laagdrempelige manier geholpen worden bij kleine en grote problemen waarvan ze last hebben en waardoor ze bijvoorbeeld minder goed in hun vel zitten. Het is een nieuwe functie waarin de ondersteuners doen wat er nodig is om kinderen, ouders en soms ook leerkrachten verder te helpen met hun vragen of problemen. En ze zetten daarbij het netwerk in en om school in als dat nodig is. De eerste kinderen zijn in deze eerste maand al op de scholen geholpen. ‘Doen wat er nodig is’, kan iedere dag iets anders zijn. Zo gaan de ondersteuners in de zomermaanden ook met Oekraïense kinderen en ouders aan de slag op onze opvanglocaties in Slochteren en Hoogezand. En er zijn ook al plannen in de maak om in de zomermaanden iets te kunnen betekenen voor kinderen die niet op vakantie gaan of op de kinderopvang verblijven.